donderdag 12 februari 2009

Mmm...

Via Madame ZsaZsa leerde ik de kookboeken van Tessa Kiros kennen. Nadat ik al een paar gerechtjes van Kiros via de blog van Madame Zsa Zsa goedkeurde: de sinaasappellimonade die hier ook al verscheen, risotto met ei en deze variant op de pasta met courgette, feta en munt van Kiros, vroeg ik aan de goede kerstzus 'Alle smaken van de regenboog'. Het is een échte aanrader, je zal me op mijn woord moeten geloven maar het boek ziet er echt geweldig uit en quasi elk recept geeft me water in de mond.
Om
dat het gisteren gewoon té lekker was om niet te delen, hier alvast een voorsmaakje in de hoedanigheid van een heerlijk receptje (als je héél braaf bent dan maak ik het misschien wel'ns voor jou!):

Spaghettini met ei en geroosterd peterselie-broodkruim.Nodig voor 4 personen:
4 eieren, op kamertemperatuur

Sarah en M.-versie: 3 eieren voor 2 personen.
olijfolie
300 gr. spaghettini

Sarah en M.-versie: 500 gr. spaghettini (dan is er nog wat over voor de volgende dag!).
60 gr. wit brood, grof verkruimeld
Sarah en M.-versie: 4 boterhammetjes.2 ansjovisfilets
Sarah-versie: geen ooit-levende-nu-dode dieren!
M.-versie: klein doosje ansjovisfilets al hebben we na gezamenlijk overleg bedacht dat ook spekjes hier perfect bij zouden passen!
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 flinke eetlepel gehakte peterselie
Sarah en M.-versie: kaalgeplukt potje verse peterselie
fijngeraspte schil van een halve citroen
geraspte parmezaanse kaas, om erbij te serveren

Sarah en M.-versie: zo'n gigantisch groot blok, mmm...

Qua tip stond er ook bij dat er makkelijk kappertjes en olijven bij konden en dat hebben we er dan ook maar bijgelapt!
--------------------------------------------------

Eerst de eitjes 4 minuten koken, vervolgens pasta koken (volgens verpakking). Intussen kan je -nadat je de eitjes hebt laten schrikken- de eieren pellen en fijnprakken met een paar eetlepels olijfolie en wat zout. Als dat klaar is zet je een pan met o
lijfolie op het vuur en begin je het brood, de look en ansjovis (of spek) te bakken. Als het brood goudbruin is mag de pan van het vuur en kan je de peterselie en citroenschil erdoor mengen. Wanneer de pasta klaar is hou dan bij het afgieten wat kooknat apart. Meng vervolgens de pasta met het kooknat en het ei, voeg dan de rest van het mengsel uit de pan aan de pasta toe. Verdeel in pastaborden en doe er op het einde nog wat zwarte peper, parmezaanse kaas en olijfolie over. Serveer meteen... Dat ziet er dan ongeveer zo uit:
Gisteren was trouwens culinair een goede dag: heb pasta, ajuinsoep en cake gemaakt en dan daarna ook nog het heerlijk focaccia-recept van de bomma van M. ontfutseld! Honger gekregen? Smakelijk!!!

woensdag 11 februari 2009

Gijzeling...

Mijn allerliefste knuffels en ik worden nu al van vorige week gegijzeld in ons appartement. De gijzeling begon door een foute installatie van een tweede toilet bij een van onze 87 buren. Een team van loodgieters werkt nu al sinds vorige vrijdag om alle waterleidingen van de elf A-appartementen (yep, yep ik heb het geluk te mogen resideren in 5A!) te vervangen. Allemaal goed en wel, al ware het niet dat dit met zich meebrengt dat deze brave loodgietermannen ons met aandrang vragen om geen toilet noch badkamer, noch wasmachine te gebruiken tussen 8 en 18u! -al 4 dagen!-
Dan begint een mens het zich plots te beklagen dat ie maar 9 uur per week op school moet zijn en enkel na 18u werkt!

Het merendeel van de dag hou ik me dus bezig met loodgieters binnen en buiten te laten (net mijn vorige appartement, al is de vocht-geur nu wel vervangen door een kaka-aroma!), weinig drinken, kijken naar mijn berg was die alsmaar groter wordt, zo weinig mogelijk denken aan pipi en ook nog het tellen van mijn katten: 1, check... 2, check. Vrijdag was Muji immers -door toedoen van een niet al te snuggere loodgieterman- ontsnapt. Gelukkig heb ik hem twee en een halve verdieping lager teruggevonden. Omdat ik intussen een vooruitziende vrouw geworden ben zitten mijn knuffels, als ik nog maar een loodgieterman hoor, opgesloten in de slaapkamer met kattensnoepjes, melk, brokjes, water en een kattenbak.
Vooral dat laatste steekt mijn ogen uit, toch heerlijk zo'n toilet zonder water... Mijmer, mijmer, pipi doen,... -OKE STOP!- Niet-aan pipi denken! En vooral ook niet nét dit boek willen lezen vandaag...

***Update - middag, 12uur*** In plaats van het boek te lezen heb ik heerlijke ajuinsoep gemaakt! -enige nadeel: nu nog meer pipi natuurlijk, domme toch...